Restauratie

 

 


Goed onderhoud is waarde bepalend.

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 

Antieke meubels vertonen door hun ouderdom een bepaalde geleefdheid. Dat kan zich uiten in een mooie diepe kleur die ook wel patina genoemd wordt. Echter, het kan ook zo zijn dat het meubel toe is aan een opknapbeurt of een restauratie. Zie voorbeeld hierboven van een ladekastje voor en na opknapbeurt. Ik benoem onderstaand een aantal dingen zoals ik die in de praktijk wel eens tegenkom en welke ik vakkundig voor u kan restaureren.


 

1. Hout is een materie die, zeker onder invloed van temperatuur verschillen, werkt. Bij de ene houtsoort wat minder dan de andere. Barsten, ook wel krimpscheuren, zijn een bekend fenomeen. Deze scheuren zijn redelijk weg te werken, hiertoe hanteer ik verschillende methodes. Afhankelijk van wat gewenst is.


 

2. Kringen in bovenbladen. Veelal ontstaan door kaarsenstandaards, warmtebronnen als theelichtjes of condens van een glas of vaas. Afhankelijk van de diepte dat het in het hout is ingetrokken kan dit redelijkerwijs hersteld worden. Zit de kring echt diep in het hout, dan wordt dat gedeelte uitgefreesd en gerestaureerd met hout in een nagenoeg gelijke houtnerf.


3. Ontbrekende ornamenten en/of lijsten, versleten schrijfblad. Deze zaken worden, naar origineel ontwerp, bijgemaakt. Ornamenten op de draaibank en lijsten met behulp van de freesmachine. Vilt of leer op bureaubladen wordt opnieuw ingelegd.

 


 

4. Kleurverschil door dag/zon licht. Soms staat een meubel jarenlang met één zijde naar het licht geplaatst. Die zijde zal dan veelal lichter van kleur zijn. Dit valt pas op wanneer u het meubel een nieuwe plek wilt geven. In goed overleg met u wordt dan bepaald wat te doen. Hetzij herstel van die ene zijde, of het gehele meubel opnieuw naar uw wens kleuren.


 

5. Het meubel is in dusdanige staat dat het een algehele restauratie behoeft. In dat geval probeer ik een globale schatting van de kosten te maken. Op dat moment kunnen we ook overzien of het meubel het waard is om te restaureren. Waard op basis van marktwaarde. Maar een meubel kan voor u ook een emotionele waarde hebben. Het is dus uiteindelijk aan u om te bepalen of u de restauratie waardevol acht.


 

Voor het onderhoud werk ik veelal met de producten van Les Anciens Ebénistes.